Profilaxie

Tratamente de profilaxie dentară

 

Afecțiunea gingivală este adesea cauzată de depunerile de placă bacteriană, iar cea mai bună modalitate de a le îndepărta este prin periaj zilnic de două ori pe zi. Însă oricât de bine ai curăța dinții, întotdeauna vor rămâne zone greu accesibile, pe care e dificil să le menții curate. În zonele respective, placa bacteriană se poate acumula și, cu timpul, se poate mineraliza, formând depuneri dure, numite tartru, care nu pot fi îndepărtate prin periaj obișnuit. Dacă tartrul nu este îndepărtat, în jurul dintelui și, posibil, sub linia gingivală se poate aduna o cantitate mai mare de placă bacteriană, conducând la progresarea afecțiunii gingivale.

La prima etapă, de „detartraj”, se înlătură depunerile de placă bacteriană și tartru cu ajutorul unui aparat de ultrasunete.

Profilaxia și detartrajul trebuie făcute, în mod normal, la un interval de 6 luni, indiferent dacă există sau nu inflamație sau sângerare a țesutului gingival. Este prima metodă de profilaxie recomandată împotriva apariției cariilor și a bolii parodontale. La persoanele care depun tartru mai ușor, detartrajul se poate face și la interval de 3-4 luni.

Primul semn al tartrului este depunerea unui strat de placă bacteriană întărită, pe care nu o mai puteți îndepărta cu ajutorul periuței, apoi apare inflamarea gingiilor sau sângerarea lor frecventă la periaj.

Air-flow

Air-Flow-ul este un tratament de îngrijire și prevenție, care ajută la o igienizare profesională completă. Acest procedeu se realizează cu ajutorul unui aparat care generează un jet de aer cu apă și bicarbonat de sodiu, jetul fiind proiectat atât pe suprafețele dentare, cât și în zonele interdentare și subgingivale – zone inaccesibile periajului manual. Jetul de apă care conține particule abrazive de bicarbonat îndepărtează foarte eficient tartrul și toate petele existente pe suprafața dentară.

 

Periaj

Următorul pas constă în „lustruirea” dinților, ca aceștia să aibă o suprafață cât mai netedă. Deși în timpul lustruirii petele de pe dinți sunt înlăturate, aceștia devenind netezi și strălucitori, lustruirea nu este doar o procedură cosmetică. În timpul acestei proceduri sunt netezite micile imperfecțiuni și zone cu textura aspră de pe suprafața dinților, reducând tendința de aderare a plăcii bacteriene.

În concluzie, tratamentul de profilaxie dentarăl trebuie să fie prima manevră stomatologică dinainte de începerea oricărui tratament stomatologic sau ortodontic, pentru a oferi medicilor stomatologi o vizibilitate bună, în vederea obținerii unui diagnostic corect și complet.

 

Îngrijirea dinților acasă

Curățarea dinților în cabinetul stomatologic trebuie continuată acasă. Dinții trebuie periați în fiecare zi, obligatoriu, dimineața și seara, pe cât posibil după fiecare masă, fie folosind periuțele de dinți manuale, fie pe cele electrice. Trebuie să folositi ața dentară pentru curățarea spațiilor dintre dinți sau dispozitivele numite „dușuri bucale”

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.