Ca operatiuni chirurgicale care se pot rezolva intr-o clinica stomatologica intalnim:
Infectii la nivelul radacinii dintelui care necesita rezectie apicala, denumite si granuloame apicale
Molari de minte inclusi sau semi-inclusi, canini inclusi
Extractii dentare prin alveolotomie
Diverse chisturi maxilare
Incizie abcese normale sau complicate
Tratament chirurgical pentru protetica
Descoperirea dintilor inclusi in scopuri ortodontice, gingivectomie, gingivoplastie
Reguralizari ale crestelor alveolare
Augumentari osoase
Sinus lifting extern si intern (utilizate atunci cand se realizeaza operatiunea de implant dentar)
Procedurile de chirurgie dentara si orala sunt folosite in cabinetul stomatologic numai atunci cand sunt necesare, fiind efectuate de medici specialisti. Este foarte important ca pacientul sa respecte toate sfaturile primite de la medicul care a efectuat interventia chirurgicala pentru a contribui la vindecarea cat mai rapida a zonei respective.
Inaintea interventiilor chirurgicale, dar si periodic dupa acestea, este necesara in cele mai multe cazuri o igienizare completa a cavitatii bucale (detartraj, periaj profesional, air flow) pentru a preveni aparitia infectiilor.
Extractia dentara
Este cea mai intalnita procedura de chirurgie dentara/orala. Extractia dentara se impune atunci cand dintele bolnav nu mai poate fi recuperat prin procedurile de restaurare si trebuie indepartat de pe arcada dentara pentru a evita producerea altor procese patologice locale sau generale. Cele mai frecvente cauze sunt cele legate de distructia masiva prezenta atat la nivelul coroanei dentare, cat si la nivelul radacinilor sau de boala parodontala, care slabeste ancorarea dintelui in alveola dentara.
In locul dintelui extras se poate insera un implant dentar , care va oferi suportul necesar pentru o coroana ceramica sau se poate construi o punte dentara care sa se sprijine pe dintii invecinati. Implantul dentar este cea mai indicata solutie pentru ca dintii vecini sa nu fie afectati.